top of page
  • Vera

Стани по-добър писател с Хемингуей

Updated: Feb 3

Или без него. В зависимост от това доколко си склонен да вярваш на истории и анекдоти за известни личности.


В този се разказва за покер.

Около масата с бавни движения минава Виви. Оглежда мъжете около себе си доближава до устните си цигарето от слонова кост и съжалява, че Кенди Кръш все още не е измислен. Премята копринения шал през рамо и засмуква.

Ърнест усеща силен вятър върху лицето си. Течение ли става? Поглежда към вратата - затвоерна е. Забърсва чело. Ръката му остава съвсем мокра. Оставя картите пред себе си на компактна купчинка и рови джобовете си за носна кърпа. Не намира. Има само две монети, които добавя към залога си малко по-късно. За да ги загуби подобно на останалите като тях. Усмивките на останалите играчи го дразнят, въпреки че и той на тяхно място щеше да се усмихва. Тръгва си от масата превит на две - сякаш празнотата на джобовете му бавно го поглъща.

Чува си името, обръща се. Някой му казва нещо, моли го да повтори със спаружен тон. Предлагат му да се върне в играта, ако напише история за три минути.

Ърнест стои с рамо към тях половин минута, преди да се обърне рязко, изправи снага да даде контра предложение - историята да е само с шест думи и ако успее взема всичко. Ако загуби, дългът му се ще се удвои. Всички хвърлят пари, Ърнест хвърля лист хартия. Там пише:

Baby shoes. For sale.

Never worn.

Играчите са без думи, Виви дискретно забърсва сълза в ъгълчето на копринения шал.



Напиши история само и точно с шест думи!


Това е упражнение 91 от книгата на Мортен и Сьорен Елемосе и с него ще се разделим.. Тяхното предложение е да се напишат най-малко 3 и не повече от 15 такива истории, като с набирането на рутина предлагат да се експериментира и с жанрове - научна фантастика, еротика, трилър, крими, детска книжка, хумор.


Аз няма да следвам съветите им сляпо, но тъй като едната история дойде самичка, ще я запиша тук.

-Mom's birthday.

-How old?

-72, again...

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page